Bild på bruksvärdessystemet i Göteborg.

Bruksvärdessystemet i Göteborg

I Sverige används bruksvärdessystemet för att motverka segregation på bostadsmarknaden.

Genom bruksvärdessystemet vill vi i Sverige undvika att det uppstår stadsdelar och bostadsområden där t ex bara rika personer har råd att bo.

Hyresreglering skapades under andra världskriget

Bruksvärdessystemet och övriga hyresregleringar på den svenska bostadsmarknaden skapades under andra världskriget. Tanken med dessa var dock att de bara skulle vara en tillfällig åtgärd.

Få lägenheter byggdes under andravärldskriget och oro för höjda hyror

Anledningen till tillfällig åtgärd var att det byggdes få lägenheter. Det fanns därmed en oro att bostadsbristen skulle leda till kraftigt höjda hyror på lägenheter med hyresrätt – hyreslägenheter.

Rädsla för hyreshöjning

Det var rädslan för hyreshöjningar på hyreslägenheter som gjorde att hyresregleringen infördes på bostadsmarknaden i Sverige. Syftet med hyresreglering med hjälp av bland annat bruksvärdessystemet var att få låga boendekostnader för medborgarna i Sverige, samt värna om de lägst bemedlade i landet.

Hyresgästföreningen mycket stark ställning och påverkanspart i Sverige

Hyresgästföreningen (www.hyresgastforeningen.se) har sedan dess fått en så pass stark ställning i det svenska samhället att regleringen av hyror på hyreslägenheter med hyresrätt inte har fått att avskaffa. Därför fortlever hyresreglering och hyresförhandling än idag.

Privata hyresvärdar i Göteborg Hyresrätt och hyreslägenheter

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng