Bild på hyreskontrakt på lägenhet i Göteborg.

Andrahands-kontrakt på hyresrätt i Göteborg

En hyresgäst med förstahandskontrakt som tillfälligt behöver flytta på grund av arbete eller studier har hyresgästen rätt att hyra ut lägenheten i andra hand. Till en andrahandshyregäst och ett andrahandskontrakt för hyresrätt.

Övriga giltiga skäl till andrahandsuthyrning, förutom tillfälligt arbete eller studie, är att testa/inleda samboförhållande i gemensamt boende samt militärtjänstgöring och frihetsberövande (fängelse).

Förstahandshyresgästen står för risken

Hyresgästen med förstahandskontraktet tar risken gentemot hyresvärden. För det är förstahandshyresgästen som fortfarande ska uppfylla sitt förstahandskontrakt – trots att förstahandshyresgästen inte bor i lägenheten. Till exempel se till att hyran betalas, att andrahandshyresgästen inte stör grannar, vårdar och sköter om lägenheten m.m.

Begränsad tid för andrahandsuthyrning

En andrahandsuthyrning får endast ske under en begränsad tidsperiod. Vanligtvis 12 månader (1 år).

Viktig skillnad mellan förstahandskontrakt och andrahandskontrakt

Det finns två viktiga skillnader mellan förstahandskontrakt och andrahandskontrakt.

  1. Hyresgästen som hyr i andra hand av förstahandshyresgästen hyr lägenheten av förstahandshyresgästen – inte av hyresvärden.
  2. Andrahandshyresgästen har inte besittningsskydd på lägenheten och måste därför flytta ut ur lägenheten när hyrestiden för andra hand har gått ut.

Tillåten andrahandsuthyrning

För att en andrahandsuthyrning skall vara tillåten måste hyresvärden ha godkänt andrahandsuthyrningen.

Om hyresgästen med förstahandskontraktet har god skäl att hyra ut lägenheten i andra hand kan hyresvärden inte säga nej. Vill hyresvärden trots allt neka förstahandshyresgästen att hyra ut lägenheten i andra hand kan förstahandshyresgästen överklaga till hyresnämnden. Hyresnämnden bedömer sedan om skälen är tillräckligt goda eller inte.

Andrahandsuthyrning oavsett skäl

En hyresvärd får dock tillåta sin hyresgäst att hyra ut lägenheten utan giltigt och godtagbart skäl. Det är helt upp till varje enskild hyresvärden att avgöra. De flesta privata hyresvärdar i Göteborg tillåter dock oftast andrahandsuthyrning under giltiga skäl (tillfälligt arbete, studier, sambo etc).

Privata hyresvärdar i Göteborg Hyresrätt och hyreslägenheter

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng