Hyresrätt i Göteborg

De flesta lägenheter som finns i Göteborg är hyreslägenheter. Lägenheter som därmed har bostadsformen hyresrätt.

Hyresrätten som bostadsform

Bostadsformen hyresrätt ger hyresgästen rätten att hyra en lägenhet, men utan rätten att äga lägenheten – så kallad äganderätt, som är en annan bostadsform än hyresrätt.

Hyresgästens hyra till hyresvärden

För att få bo i en hyreslägenhet med bostadsformen hyresrätt är hyresgästen vanligtvis skyldig att betala hyra (hyreskostnad/hyresavgift) till hyresvärden. Hyresvärden är vanligtvis ett fastighetsbolag, bostadsbolag eller dylikt. Vad de kallas är olika från fall till fall – då ”kärt barn har många namn”.

Förstahandskontrakt, andrahandskontrakt och rivningskontrakt

De finns olika varianter av kontrakt mellan hyresgäst och hyresvärd. Till att börja med är de två första varianterna muntligt hyreskontrakt och skriftligt hyreskontrakt.

Muntligt hyreskontrakt

Att du som hyresgäst ingår ett muntligt avtal och därmed hyreskontrakt med din hyresvärd är inget som vi rekommenderar. Därför säger vi inget mer om detta. Punkt slut – kort och gott.

Skriftligt hyreskontrakt

Vi rekommenderar dig som hyresgäst att ALLTID få ett skriftliga hyreskontrakt på lägenheten av din hyresvärd, så att du därmed har ”svart på vitt” rätten på din sida att hyra lägenheten. Din så kallade hyresrätt.

Här på hyresratt.nu tar vi upp tre (3) varianter av skriftliga hyreskontrakt:

Privata hyresvärdar i Göteborg Hyresrätt och hyreslägenheter

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng